Η βιοψία του προστάτη είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος λήψης προστατικού ιστού για παθολογοανατομική εξέταση.
Η βιοψία γίνεται συνήθως σε αυξημένο PSA ή σε "ύποπτη" δακτυλική εξέταση .
Η βιοψία σήμερα γίνεται με την βοήθεια του των υπερήχων (κατευθυνόμενη βιοψία προστάτη) .
Προ της βιοψίας μπορεί να χορηγηθεί τοπική αναισθησία αλλά συνήθως αυτό δεν είναι αναγκαίο .
Tα αποτελέσματα της βιοψίας καθοδηγούν και την περεταίρω αντιμετώπιση του ασθενούς.
Αυτά μπορεί να είναι :
1. Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη
2. Ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής του προστάτη.
3.Ύπαρξη PIN (ενδοπροστατική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία) - δεν είναι καρκίνωμα του προστάτη.
4.Ύπαρξη ΑSAP (άτυπης υπερπλασία μικρών αδενίων).
PIN
Υπάρχουν δύο τύποι του PIN. Το χαμηλού βαθμού (Low grade PIN) και του υψηλού βαθμού (High grade PIN). Το πρώτο δεν έχει καμία κλινική ή προγνωστική σημασία ενώ HGPIN είναι αυτό που χρειάζεται παρακολούθηση.
Το ΗGPIN εμφανίζεται σε ποσοστό 60-80% σε ασθενείς στους οποίους διαγνώσθηκε καρκίνος του προστάτη σε βιοψία ,και σε ποσοστό 20-40 %σε ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία.
Το HGPIN μπορεί να βρεθεί σε μία μόνο βιοψία ή σε ποσοστό ή σε περοσσότερες (πολυεστιακό HGPIN). Έτσι αν σε κάποιον ασθενή βρεθεί HGPIN σε βιοψία πρέπει να αποκλεισθεί η συνύπαρξη αυτού με καρκίνωμα του προστάτη το ποσοστό αυτο κυμαίνεται απο 20-75%.
1. Το HGPIN μπορεί να προηγείται του καρκινώματος του προστάτη πάνω από 10 χρόνια.
2. Οι ασθενείς με HGPIN έχουν 10-15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν προστατικό καρκίνο.
3.Όταν το HGPIN δεν είναι πολυεστιακό δεν υπάρχει ένδειξη για επαναληπτική βιοψία. Ένδειξη για νέα βιοψία αποτελούν η αύξηση του PSA ή μια ύποπτη δακτυλική εξέταση.
4.Όταν όμως το HGPIN είναι πολυεστιακό ,τότε είναι αναγκαία η επανάληψη της βιοψίας.
5.Το HGPIN δεν αυξάνει απο μόνο του το PSA έτσι αν σε ασθενείς στους οποίους το HGPIN δεν είναι πολυεστιακό η ενδεχόμενη αύξηση του PSA αποτελεί λόγω επανάληψης της βιοψίας.
6.Το HGPIN δεν είναι νόσος άρα δεν χρειάζεται καμία θεραπεία.
7.Λόγω αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη σε ασθενείς με HGPIN είναι απαραίτητη η παρακολούθηση τους με PSA και δακτυλική εξέταση κάθε έξι μήνες.
8.Στους ασθενείς με πολυεστιακό HGPIN σε βιοψία συστήνεται βιοψία κάθε 6 μήνες για 2 χρόνια .
9.Στους ασθενής με μεμονομένο εύρημα HGPIN συστήνεται επανάληψη του PSA κάθε 6 μήνες για τον πρώτο χρόνο μετά την βιοψία και κάθε έτος αργότερα και επι αύξησης του PSA επανάληψη της βιοψίας . Το HGPIN ως µεµονωµένο εύρηµα δεν αποτελεί πλέον ένδειξη για επαναληπτική βιοψία.
ASAP
Η βλάβη αυτή εµφανίζεται σε ποσοστό 0,5-23% των ασθενών που υποβάλλονται σε βιοψία προστάτη µε βελόνη. Σε ασθενείς µε ASAP, η πιθανότητα ανεύρεσης καρκίνου σε µια επόµενη βιοψία (επανελέγχου) ανέρχεται στο 40-50%. Για την πιθανή επανάληψη της βιοψίας και την παρακολούθηση ισχύει ότι και για το πολυεστιακό HGPIN .