ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

Η φωτογραφία μου
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ, Greece
ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ - ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 16 Α ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ // Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

ΟΞΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ

                                                         OΞΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ


Τι είναι η οξεία προστατίτιδα ;


  Eίναι το σύνολο των συμπτωμάτων που εμφανίζονται λόγω της φλεγμονής ή και της λοίμωξης του προστατικού αδένα . 
  H προστατίτιδα (όλοι οι τύποι προστατίτιδας)  είναι η ποιο συχνή ουρολογική πάθηση σε ηλικίες κάτω των 50 ετών και η τρίτη συχνότερη μετά την υπερτροφία του προστάτη και τον καρκίνο του προστάτη σε ηλικίες άνω των 50 ετών .


Ποια τα συμπτώματα της νόσου ;


Η οξεία προστατίτιδα χαρακτηρίζεται από τη ξαφνική εμφάνιση έντονων συμπτωμάτων τα οποία χαρακτηρίζονται από συχνουρία , δυσουρία , με συνοδό πυρετό και ρίγος .
  Η φλεγμονή του προστάτη οδηγεί σε οίδημα αυτού και μπορεί να πιέζει την ουρήθρα και να εμποδίζει την ροή των ούρων, με αποτέλεσμα την δυσκολία έναρξης της ούρησης και παράταση αυτής (εικόνα) . 
  Η γενική ούρων παρουσιάζει συνήθως πολλά πυοσφαίρια και μικροσκοπική αιματουρία , ενώ ο προστάτης αδένας κατά την κλινική εξέταση μπορεί να είναι διογκωμένος και επώδυνος κατά την δακτυλοσκόπηση .
  Σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από υπερτροφία του προστάτη αδένα τα συμπτώματα κατά την διάρκεια της ούρησης μπορεί να είναι ποιο έντονα και να οδηγήσουν ακόμη και σε επίσχεση ούρων (αδυναμία ούσρησης ). 
  Αν η οξεία προστατίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να δημιουργήσει απόστημα στον προστάτη (δηλαδή να συσσωρευτεί πύο σε αυτόν).
  
Τι προκαλεί την οξεία προστατίτιδα;
 • Η αιτία είναι άγνωστη στις περισσότερες περιπτώσει
   Ο συχνότερος τρόπος μόλυνσης του προστάτη είναι κυρίως μέσω της ουρήθρας. Τα συνηθέστερα μικρόβια που βρίκουμε στην προστατίτιδα είναι το κολοβακτηρίδιο  και διάφορα είδη του Πρωτέα, ενώ λιγότερο συχνά είναι η ψευδομονάδα  και ο εντερόκοκκος(Enterococcus).                                                                                                           Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί από την σεξουαλική επαφή . 
  Η χρήση ουροκαθετήρων αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης προστατίτιδας.
    Το υπόλειμμα ούρων λόγω υπερτροφίας του προστάτη ή στενώματος της ουρήθρας .
 •  Η πιθανότητα εμφάνισης οξείας προστατίτιδας είναι υψηλότερη σε νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις.

  Ποια είναι η θεραπεία της νόσου ;

  Η θεραπεία της οξείας προστατίτιδας πρέπει να είναι άμεση και συνίσταται στην χορήγηση αντιβιοτικών για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και α-αποκλειστών οι οποίοι βοηθούν στην μείωση της έντονης συμτωματολογίας και ανακούφισης του ασθενούς . Ο πυρετός αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά , η χορήγηση πολλών υγρών επιβάλεται κυρίως τις πρώτες ημέρες της νόσου .

  Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συμπτωματική ανακούφιση από τον πόνο και την κακουχία.
     Αν ο πυρετός και η έντονη συμπτωματολογία δεν υφεθούν σε δύο 24ωρα τότε ο ασθενής θα πρέπει να νοσηλευτεί για τον κίνδυνο βακτηριαιμίας και συστηματικών επιπλοκών .