ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν μπορεί έπειτα από 12 μήνες επαφής χωρίς τη χρήση αντισυλληπτικών.
Η υπογονιμότητα επηρεάζει το 15% των ζευγαριών, ενώ 30-40% των περιπτώσεων
οφείλονται μόνο σε ανδρικά αίτια.
Οι περισσότεροι άνδρες σε αναπαραγωγική ηλικία δεν έχουν, συνήθως, σημαντικό ιατρικό ιστορικό, αλλά υπάρχουν ορισμένοι ̟παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αναγνωριστούν από την εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς .
ΑΙΤΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
Τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας μπορούν να διαχωριστούν σε 5 βασικές κατηγορίες :
1. Γενετικές ανωμαλίες
Aποτελούν σχετικά σπάνια γενετικά σύνδρομα που οφείλονται σε χρωματοσωμικές ανωμαλίες. Κατά τα τελευταία έτη έχει παρατηρηθεί ότι 10 - 12% των ανδρών με πρόβλημα υπογονιμότητας είναι φορείς μιας χρωμοσωματικής ανωμαλίας.
2. Ορμονικές διαταραχές και διαταραχές του μεταβολισμού
Οι ορμονικές διαταραχές στον άντρα δεν είναι συνήθης αιτία υπογονιμότητας .
Αυτές οφείλονται στον Σ.Δ ,τον υπερθυρεοειδισμό , την υπερπρολακτιναίμια η οποία οφείλεται σε δυσλειτουργία ή όγκο της υπόφυσης και οδηγεί σε αναστολή της σπερματογένεσης .
Τον Υπογοναδοτροπινικός υπογοναδισμός ο οποίος εμφανίζεται με μειωμένα επίπεδα FSH και LH με αποτέλεσμα την μειωμένη διέγερση των όρχεων για παραγωγή τεστοστερόνης ορμόνης που εκτός της συμβολή της στα δευτερεύοντα ανδρικά χαρακτηριστικά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην σπερματογένεση .
3. Δημιουργία αντισπερματικών αντισωμάτων
Τα αντισπερμικά αντισώματα είναι αντισώματα τα οποία δημιουργεί ο ίδιος ο οργανισμός ενάντια στα δικά του σπερματοζωάρια . Τα αντισώματα αυτά δημιουργούνται σε καταστάσεις όπως είναι η φλεγμονές των αδένων του γεννητικού συστήματος ( προστάτης και σπερματοδόχες κύστες ) , απόφραξη των σπερματικών σωληναρίων που συνήθως οφείλεται σε φλεγμονές των όρχεων ( μεταπαρωτιδική ορχίτιδα , χρόνια φλεγμονή των όρχεων μικροβιολογικής αιτιολογίας , τραύματα των όρχεων με συνοδά ενδοορχικά αιματώματα) ακόμα και η κρυψορχία και οι ανασπώμενοι όρχεις οι οποίοι παραμένουν σε υψηλότερο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση αντισπερμικών αντισωμάτων .
4. Μη ειδικά αίτια
· Μια σειρά από καταστάσεις όπως το έντονο stress , το κάπνισμα , το αλκοόλ , η κακή διατροφή,η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων ,οι υποκλινικές μορφές ορχίτιδας , τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα , οι τοξικές ουσίες , οι ναρκωτικές ουσίες , η ακτινοβολία και η έκθεση σε βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το νικέλιο, ο υδράργυρος, εντομοκτόνα, πετροχημικά, βενζόλιο μπορούν να αποτελέσουν αίτια ανδρικής υπογονιμότητας . Η εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες (Οι όρχεις για να παράγουν καλής ποιότητας σπερματοζωάρια πρέπει να βρίσκονται εντός του όσχεου όπου παρουσιάζεται θερμοκρασία 0.8 0C χαμηλότερη από το υπόλοιπο σώμα. Σφιχτά και στενά παντελόνια, αυξάνουν τη θερμοκρασία των όρχεων, επίσης η συχνή και πολύωρη χρήση σάουνας μπορεί να είναι αίτιο υπογονιμότητας λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του οσχέου).
5. Δομικές ανωμαλίες
Αυτές μπορεί να είναι εκ γενετής ή επίκτητες , οι ποιο συχνά εμφανιζόμενες δομικές ανωμαλίες είναι :
H κιρσοκήλη , οι όγκοι των όρχεων , η κρυψορχία , οι ανασπώμενοι όρχεις , η συστροφή του όρχεως , ο τραυματισμός των όρχεων , επεμβάσεις του γεννητικού συστήματος οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την αγγείωση των όρχεων ,επεμβάσεις στην βουβωνική χώρα οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη της ορχικής αγγείωσης αλλά και του σπερματικού πόρου , η παλίνδρομη εκσπερμάτιση και άλλες .
6. Ιδιοπαθείς υπογονιμότητα
Σε πολλές περιπτώσεις κανένας από τους παραπάνω παράγοντες δεν αποτελεί αίτιο υπογονιμότητας η οποία οφείλεται στο σπέρμα η κατάσταση αυτή ορίζεται ως ιδιοπαθείς υπογονιμότητα και ως διάγνωση τίθεται όταν αποκλειστούν όλοι οι παραπάνω παράγοντες ως αίτια υπογονιμότητας στον άνδρα .
Όλες οι παραπάνω καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές του σπέρματος σε ότι αφορά την ποιότητα ή την ποσότητα αυτού .
Oι διαταραχές αυτές με βάση την ανάλυση του σπέρματος είναι:
1. Χαμηλός όγκος σπέρματος – ολιγοσπερμία
2. Απουσία σπερματοζωαρίων – Αζωσπερμία
3. Χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων – Ασθενοσπερμία
4. Πολύ μικρό ποσοστό φυσιολογικών σπερματοζωαρίων – Τετατοσπερμία
5. Συνδυασμοί των παραπάνω όπως π.χ η Ολιγο-ασθενο-τερατοσπερμία .
Για την αξιολόγηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το σπέρμα θα πρέπει να γίνεται σπερμοδιάγραμα το οποίο μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του σπέρματος .
Ανάλογα με τα αποτελέσματα του σπερμοδιαγράματος ακολουθείται και η κατάλληλη θεραπεία που μπορεί να είναι φαρμακευτική , χειρουργική ή συνδυασμός και τον δύο με σκοπό την διόρθωση των παραμέτρων του σπέρματος στο σπερμοδιάγραμμα .
IΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ 31 %
ΚΡΥΨΟΡΧΙΑ 7.8 %
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ 8.0 %
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΣΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 5.9 %
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ 3.1 %
ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ 15.6 %
ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΣ 8.9 %
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ 4.5 %
ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΣΠΕΡΜ. ΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ 1.7 %
ΑΛΛΑ ΑΙΤΙΑ 5.5
Σήμερα αν και τα ποσοστά ανδρικής υπογονιμότητας έχουν αυξηθεί παγκοσμίως η επίτευξη εγκυμοσύνης δεν αντιστοιχεί στα υψηλά ποσοστά υπογονιμότητας .Καινούργια δεδομένα και μέθοδοι έχουν οδηγήσει στην διάγνωση των αιτίων της ανδρικής υπογονιμότητας και την αντιμετώπιση αυτής σε μεγάλα ποσοστά .